Title Image

Vår filosofi

Fit4Life

VÅRA VÄRDEORD

GRUNDSTENEN I VÅR FILOSOFI

CROSSFIT

CrossFit är en träningsform som just nu revolutionerar människans syn på hälsa och fitness (se CrossFits definition av hälsa och fitness här). Det är den enda funktionella träningsmetoden som baseras på vetenskap.

Naturliga rörelser
Vi använder oss rörelser som människan har anpassats till under evolutionen. Exempel på dessa rörelser är att springa, lyfta, kasta, pressa, dra och hoppa. Dessa rörelser kan kombineras på olika vis för att skapa en oändlig variation av träningspass.

Dokumentation
Tidtagning är en viktig del i vår träning. I varje träningspass finns ett tydligt upplägg för vilka övningar som ska tränas, och hur många varv eller repetitioner som ska utföras. Dessa övningar tar vi tid på för att träningen ska bli mätbar och repeterbar, vi har därmed data för se framsteg “svart på vitt”.

Josefin

Hur går träningen till?

Alla träningspass hos oss består av uppvärmning, teknik i gymnastik/tyngdlyftning och en sk “Metcon”. Namnet metcon kommer från “Metabolic conditioning”. och  består oftast av två eller tre övningar, och kan beskrivas som höjdpunkten av träning. Det är där du utmanar dig själv, och prövar dina gränser. Innan en metcon värmer vi upp med dynamiska rörlighetsövningar och tränar teknik i gymnastik och tyngdlyftningsmoment, ex. handstående, pull-ups eller marklyft med  skivstång.

Metcon är intensivt och har ett tydligt mål – att öka din arbetskapacitet. Under en Metcon kan du antingen utföra ett givet arbete så fort som möjligt, eller utföra så mycket arbete som möjligt på en given  tid en sk AMRAP (As Many Rounds As Possible). I en Metcon finns det tydliga kriterier för vikt, utförande, set och antal repetitioner. Datan vi får gör att vi tydligt ser individens fysiska kapacitet, och vi kan också upprepa din metcon på nytt för att se utvecklingen.
Två exempel på klassiska metcons är Cindy som är en 20 minuters AMRAP  av 5 Pull-ups, 10 Push-ups och 15 Squats (Knäböj), eller Grace som är en kortare wod som består av 30 frivändningar och stötar på 60kg för herrar och 40 kg för damer.

Alla som börjar med CrossFit gör klokt i att “skala” belastningen initialt. Vi på Fit4Life hjälper dig att optimera din teknik, så att träningen blir effektiv och säker.