”Varje träningspass ger mig hopp om att allt kanske kommer ordna sig”

För 39 åriga Ninni handlar CrossFit om allt annat än mjölksyrefyllda muskler och brännande pulstoppar, hennes motivation kretsar kring en av livets viktigaste parametrar – att kunna tand om hennes obotligt sjuke son.

Trots att Ninni Björkander nyligen började träna CrossFit har motionsformens sammansvetsande- och endorfinframkallande egenskaper redan gett livsgnistan en andra chans.

”Blev avrådd att testa”
Efter några års nyfikenhet kring träningsformen ”alla” pratade om såg Ninni notisen för den nyöppnade Visbyfilialen med skräckblandad förtjusning. Skulle hon, en helt vanlig mitt-i-livet kvinna, verkligen klara av en så extrem träningsform?
– Först avrådde mina vänner mig att testa. De menade att skaderiskerna var alldeles för stora och klasserna fyllda med deltagare starka som maskiner.
Trots att råden uttalades i välmening är jag stolt över att jag inte lyssnade, idag utvecklas jag för varje pass och tränar för livet.

”Jag bestämde mig för att bli stark – både fysisk och psykiskt”
För 2,5 år sedan hände det som inte får hända. Ninnis nioårige son insjuknade i den progressiva och obotliga muskelsjukdomen LGMD2E. En sjukdom läkarna, efter emotionellt slitsamma kast mellan hopp och förtvivlan, kunde fastslå skulle leda till förlamning i såväl armar som ben.
– Den emotionella resan tog fram alla mina sämsta sidor. Jag förvandlades från levnadsglad och hälsosam till skräckslagen och deprimerad, allt samtidigt som jag kämpade med att lyckas förstå vad som hänt, berättar trebarnsmamman och fortsätter.
– All kraft vigdes åt att ge andra ork, en process som tvingade mig åsidosätta allt som innefattade träning och glädje. Tillslut fungerade ingenting, det var då jag bestämde mig. Jag skall bli stark nog att kunna bära honom när hans egna ben inte längre kan.

Återfunnen träningsglädje
Trots att vägen varit lång och sjukdomsbilden oförändrad har hoppet tänts på nytt.
Genom att lyckas kombinera kondition med styrka och pepptalk med tårar blev träningspassen snabbt en läkande rutin, något som gynnade såväl kropp som knopp genom svåra tider.
– Idag känner jag mig både mentalt bättre rustad och fysiskt starkare, något som hjälpt mig lägga alla antidepressiva mediciner på hyllan och komma tillbaka till arbetet på heltid. En resa som aldrig hade varit möjlig utan mina fantastiska träningscoacher som stöttat och inspirerat mig hela vägen.

Vad betyder Fit4Life för dig?
– Förtröstan. Oavsett hur ledsen, trött eller eländig jag känner mig när jag kommer till boxen lyckas jag alltid gå därifrån med ro, glädje och tillfredställelse. En ventil jag knappt förstår att jag klarade mig utan tidigare.

Namn: Ninni Björkander
Ålder: 39 år
Yrke: Sjuksköterska, hemsjukvården Visby
Hemmabox: Fit4Life Visby
Tränat CrossFit: Sedan februari 2018